dijous, 21 de gener del 2010

HIVERN NEVAT

Aquest hivern la neu ens ha visitat de manera copiosa. Feia anys que no teníem unes nevades tant abundoses i tots, petits i grans, ens hem sentit atrets per la imatge sempre nova i sempre impactant de veure el poble i el terme coberts de neu.

S’han pogut fer fotos espectaculars, algunes les teniu penjades al Blog, i els més petits i d’altres de no tant petits, han gaudit amb els jocs tradicionals d’aquests casos. Ninots, boles, relliscades, etc. 

La neu però, també ens ha portat les molèsties habituals d’una nevada abundant. Interrupció del subministrament elèctric, amb tot el que això comporta: les calefaccions no funcionen, el risc de que tot el que tenim al congelador es malmeti, (encara que sempre queda el recurs de posar el peix o la carn a la finestra, les temperatures d’aquests dies ja eren un congelador), dificultat o impossibilitat de traslladar-nos fora, ja que l’estat de les carreteres era prou dolent com per fer molt difícil o com per impedir del tot la circulació dels cotxes. També desplaçar-se pels carrers del poble era complicat.

El vell costum de sortir de casa amb una pala per fer camí, s’ha anat perdent (potser perquè havien passat molts anys sense nevar) i pocs van ser els que ho van fer i la majoria dels que ho van fer, eren ja massa grans per haver d’assumir aquesta feina.

Com sigui que al poble no tenim cap tractor amb pala per poder netejar la neu dels carrers, hem d’esperar que ens obrin la carretera primer, i que quedi lliure algun tractor dels pobles veïns després, per poder fer aquesta feina. Tot i així les glassades  fan que sigui molt perillós caminar pels carrers, sobre tot durant les primeres hores del mati.

La sal no sempre es totalment efectiva i al final de tot entre les pales dels tractors, la sal i les gelades el paviment dels carrers queda força afectat.

Aquesta vegada a més, la neu ens a portat un altre problema afegit. El pes acumulat a les rames dels arbres va fer que moltes d’aquestes es trenquessin. La destroça d’arbres que s’ha produït en les dos nevades d’aquest hivern, possiblement no s’havia vist mai. Només cal veure com han quedat les alzines dels voltants de la Canal, les de l’Àrea de Lleure, la que hi ha al parc infantil ha quedat seriosament malmesa i falta fer una valoració dels diversos camins del terme.

No cal dir que els conreus i el bosc també han quedat molt afectats. Un altre problema afegit de cara a la prevenció d’incendis forestals per aquest estiu.

La neu a l’hivern, la seca a l’estiu, la lluita es continua...........

http://picasaweb.google.com/tfontaubella/DespresDeLaNevada#slideshow/5429075525506124546